Bekkenfysiotherapie

Herkent u dit? Verliest u urine als u moet lachen om een goede mop? Weet u alle wc’s te vinden als u de stad in bent? Bent u zwanger en hebt u lage rug- of bekkenpijn? Wellicht kan bekkenfysiotherapie wat voor u betekenen! 

Fysiotherapie bij bekkenklachten

Bekkenklachten komen zowel voor bij mannen als bij vrouwen. Denk bijvoorbeeld aan problemen met plassen, ontlasten en vrijen. Dergelijke problemen kunnen in het dagelijks leven veel hinder veroorzaken. In veel gevallen zijn de klachten terug te voeren op het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren en daar is iets aan te doen. De bekkenfysiotherapeut kan met eenvoudige middelen en adviezen uw klachten verminderen of verhelpen. In dit proces speelt u zelf een actieve rol. 

De bekkenbodem

De bekkenbodem speelt een rol bij het sluiten en openen van de anus, de urinebuis en bij vrouwen de vagina, het dragen van de buikorganen, en bij seksualiteit. Stoornissen kunnen optreden wanneer de bekkenbodemspieren te zwak of juist te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen. Bekkenbodemspieren zijn namelijk bewust en actief te gebruiken. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust of voelen dit niet. 

De klachten

Mannen, vrouwen, kinderen en ouderen, iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld optreden na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen en na (of preventief voor) een buik- of prostaatoperatie. 

U kunt bij de bekkenfysiotherapeut terecht voor:

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • Moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • Verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
  • Begeleiding bij operaties in de onderbuik
  • Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling
  •  

De fysiotherapeutische behandeling

Ondervindt u hinder van dergelijke klachten? U kunt rechtstreeks een afspraak maken bij de bekkenfysiotherapeut, hiervoor is geen verwijzing nodig..

Fysiotherapeutische behandeling verbetert veelal de functie van de bekkenbodem. Fysiotherapie heeft geen bijwerkingen. Bovendien geeft het een betere uitgangspositie als er een vervolgbehandeling nodig is, bijvoorbeeld een operatie. De fysiotherapeut zal in overleg met u een behandelplan opstellen. Daarin krijgt u informatie over de oorzaak en het gevolg van uw klacht. Daarnaast een persoonlijk advies over onder andere ademhaling, houding en beweging, drinken, voeding en toiletgedrag, vaak aangevuld met oefeningen. Het doel kan bijvoorbeeld zijn dat u zich bewust wordt van het aan- en ontspannen van uw bekkenbodemspieren, zodat u voelt wanneer u (onnodig) perst of juist de bekkenbodem actief ondersteunt. De fysiotherapeut laat u hiervoor oefeningen doen. 

Bekkenpijn bij zwangerschap.

Ook kunnen wij u helpen bij bekkenpijn in de periode rond de zwangerschap en na de bevalling, en fysiotherapeutische begeleiding tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Ter preventie van klachten tijdens de zwangerschap, en ter bevordering van het herstel na de bevalling, bieden wij de cursus Zwanger & Fit aan. 

 

 

 

 

Wilt u door ons geholpen worden?